Президентът на Беларус Александър Лукашенко е предложил политическо убежище на сваления киргизски президент Курманбек Бакиев, съобщи агенция Регнум.

Руска политоложка коментира, че това може да е постъпка на човек, който иска да бъде забелязан и който има съответното амплоа на международната сцена. Според нея този жест може да се разглежда и като знак на солидарност, но той няма да има дългосрочни политически последици.

В поредица от знакови изявления в периода 14-15 април Лукашенко заявява, че Русия е осъзнала безперспективността на политиката на натиск над Беларус, която е напълно способна де се освободи от енергийната зависимост от Москва, за което свидетелства договора между Минск и Каракас.

Лукашенко заяви също, че ако Русия не отмени петролното мито за Беларус, то интереса на последната към валутния съюз между Беларус, Русия и Казахстан ще спадне наполовина. Според него от блокирането на беларуските стоки на руските пазари са пострадали преди всичко руските граждани, както и че част от прозападната беларуска преса на практика работи за Русия.