Президентът на Бразилия Лула да Силва уволни началника на армията на страната Хулио Сесар де Аруда след бунтовете по-рано този месец от поддръжници на бившия лидер Жаир Болсонару. Това съобщи  AFP, като цитира свои източници сред военните.

Аруда зае поста на 30 декември, едва два дни преди края на мандата на Болсонару, като бе утвърден от администрацията на Лула в началото на януари.

Той ще бъде заменен от командващия югоизточната армия Томас Рибейро Пайва, съобщи GloboNews.

Отричат участие на армията в бунтовете в Бразилия

Отричат участие на армията в бунтовете в Бразилия

Министърът на отбраната отхвърли обвиненията на президента

Аруда беше участвал в първата среща на Лула с неговото военно ръководство в петък. Нито един от двамата не направи изявление в края на тези дискусии.

Припомняме, че този ход идва дни след като Лула отстрани няколко десетки войници от охраната си след размириците.

На 8 януари привържениците на Болсонару щурмуваха президентския дворец, Върховния съд и Конгреса в Бразилия, като чупиха прозорци и мебели, унищожиха безценни произведения на изкуството и оставиха графити, призоваващи за военен преврат.

Лула каза, че подозира, че силите за сигурност може да са замесени в безредиците, при които бяха арестувани повече от 2000 души. Левият президент обяви "задълбочен преглед" на най-близкото си обкръжение.

Министърът на отбраната Хосе Мусио каза след срещата в петък с Лула и военните началници, че не е имало "пряко участие на въоръжените сили", но добави, че "ако някой елемент е участвал, той ще трябва да отговаря като гражданин".

Отношенията с въоръжените сили ще бъдат едно от най-големите непосредствени предизвикателства пред Лула, казват анализатори, които посочват значителното военно присъствие в администрацията на Болсонару.

В сряда Пайва обеща, че военните "ще продължат да гарантират демокрацията" и предложи резултатите от изборите, в които Лула победи Болсонаро, да бъдат приети.

Президентът на Бразилия ще се бори срещу крайната десница

Президентът на Бразилия ще се бори срещу крайната десница

Нови обещания от Лула да Силва

"Когато гласуваме, трябва да уважаваме резултатите от изборите", каза той в реч.