Словенските депутати избраха ново лявоцентристко правителство на премиера Роберт Голоб, който ръководи новосъздадената Партия на свободата и замени десния Янез Янша, предава Ройтерс.

Петдесет и трима депутати в 90-членния парламент одобриха правителство, съставено от министри от Партията за свободата на Голоб, социалдемократите и левицата, които формираха  коалиция след редовните парламентарни избори, проведени миналия месец. В тях партията на Голоб победи Словенската демократична партия на Янша. Двадесет и осем народни представители гласуваха против.

Голоб, бивш изпълнителен директор на държавна енергийна компания, каза, че неговото правителство от 17 министри ще включва опитни политици и експерти, от които седем ще бъдат жени, най-големият брой досега.

"Ние не искаме правителство, което ще се нуждае от 100 дни мир, защото знаем, че няма да го имаме", каза Голоб пред парламента, имайки предвид ситуацията в света, която става все по-напрегната.

Той каза, че приоритетите на новото правителство ще бъдат подобряване на здравната и социалната системи, деполитизиране на полицията, фокусиране върху зелената енергия и увеличаване на медийните свободи.

Правителството включва бившия министър-председател Марян Шарец, който сега ще бъде министър на отбраната, и члена на Европейския парламент Таня Файон, която е утвърдена за външен министър.

Файон каза, че предпочита да види Словения да се сближава с "основните страни от ЕС" като Германия, Франция и Италия, отколкото със страните от Вишеградската група, съюз на Чехия, Унгария, Полша и Словакия, който беше предпочитан от бившия премиер Янша.

Управляващите губят властта в Словения, според екзитпол

Управляващите губят властта в Словения, според екзитпол

Която и партия да спечели изборите, ще трябва да си осигури коалиционни партньори за съставяне на ново правителство