Кандидатката за президент на Франция Марин льо Пен, която е и лидер на партията Национален фронт, отказа да се яви на разпит по дело за финансови злоупотреби, предаде Би Би Си.

По думите на адвоката й, тя е уведомила магистратите, че няма да застане пред съда докато не приключи изборната кампания.

Льо Пен беше призована в рамките на процес за финансови злоупотреби в европарламента, иницииран от главния прокурор на Франция Кристиан Тобира по искане на предишния шеф на ЕП Мартин Шулц.

Шулц е заподозрял, че част от средствата, които националистите на Льо Пен получават от Европейския парламент, се изразходват не по предназначение.
Смята се, че финанси, отпускани за заплащане на помощници на евродепутатите от Националния фронт, са отклонявани за възнаграждения на партийни функционери. Сред е Катрин Гризе - помощничка на Марин льо Пен в партията й, която почти не е излизала от Париж, макар че е трябвало да работи в Брюксел и Страсбург.

Европарламентът изисква Льо Пен да върне сума от 300 хиляди евро, но тя отказва да го направи.

Аналогичен е случаят с Тиери Лежие - бодигард на председателката на Националния фронт, също нает фиктивно.

Бившият й помощник Гаел Нофри, който напусна партията, по-рано заяви, че през 2012 г. е бил нает в изборния щаб на Националния фронт с фиктивен договор с европарламента.

В медиите се появиха публикации, че машинациите са направени с цел да се занижат официалните разходи за предизборната кампания на Льо Пен.

Във връзка с делото в централата на партията през февруари бяха проведени обиски.