Мохамед ел БарадейДоклад на Международната агенция за атомна енергия отчете, че Иран не е спазил последния срок, поставен от ООН за спиране на обогатяването на уран.

Припомняме, срокът, който Съветът за сигурност даде на страната, изтече вчера.

В доклада си ръководителят на агенцията Мохамед Барадей заключава, че Техеран не само не е спазил срока за прекратяване на дейностите си по обогатяване на уран, но ги разширява, предаде Би Би Си.

Според доклада Иран е развил тези дейности до производство в индустриални мащаби.

Констатира се инсталирането на допълнителни каскади със 164 центрофуги в централата в Натанц и още две, които предстои да бъдат инсталирани. Съоръженията се използват за производство на обогатен уран.

Очаква се в следващите месеци Иран да инсталира общо 3 000 центрофуги.

В доклада си Барадей посочва, че ако се изградят повече от 500 центрофуги, това вече би било нарушение на договореностите за неразпространение на ядреното оръжие.

Неспазването на изискванията от Иран може да доведе до допълнителни санкции от ООН.

Според говорителя на Белия дом Том Кейси сега Съветът за сигурност трябва да обмисли нови санкции, освен мерките за възпрепятстване на ядрената и оръжейната програми на Иран, които бяха наложени през декември.
Той определи отказа на страната да се съобрази с условията като пропусната възможност за иранското правителство и народ.

Освен като гориво за ядрени реактори, обогатеният уран може да се използва и за направата на атомни бомби.

Иран обаче отхвърля твърденията, че тайно се опитва да построи ядрено оръжие и настоява, че програмата е единствено за мирни цели.