До Коледа 50 почти неизползвани бронетранспортьора (БТР) FV103 Spartan, доскоро собственост на британската армия, които в момента се намират в складове на секретни места в Обединеното кралство, ще пристигнат на фронтовата линия във войната на Украйна с Русия навреме за най-тежките зимни условия, разкри в. "Гардиън".

Прехвърлянето на най-голямата пратка от БТР-и за Украйна не се дължи на британската щедрост, нито на украинското министерство на отбраната.

Вместо това дарението е най-новият пример за необикновения мащаб и скоростта на кампаниите за групово финансиране, които захранват украинската армия от първите дни на войната.

Великобритания забранява услугите за транспорт на руски петрол

Великобритания забранява услугите за транспорт на руски петрол

Мярката влиза в сила от 5 декември

Призивът за набиране на средства за бронираните превозни средства - под мотото "Вземете ги всички" - беше отправен едва в сряда от благотворителната фондация "Серхий Притула", кръстена на своя основател, популярен комик и телевизионен водещ със значителен брой последователи в интернет.

Очакваше се сумата от 5,5 млн. долара (4,8 млн. паунда), необходима за голямата покупка, да бъде осигурена в рамките на една седмица.

В рамките на девет часа половината от средствата бяха обещани от дарители, вариращи от частни лица до големи украински корпорации и по-малки фирми, като например компанията за спално бельо World of Mattresses.

Великобритания санкционира още четирима руски олигарси

Великобритания санкционира още четирима руски олигарси

Двама от тях са приближени до Роман Абрамович

Парите бяха осигурени, а логистиката за придвижване на гъсеничните превозни средства до калните равнини на Донбас в Източна Украйна вече е в ход.

Британската армия използва FV103 Spartan от 1978 г. насам, но те постепенно се извеждат от употреба заради по-нови модели. 50-те продадени автомобила са в частни ръце и се твърди, че всеки от тях има по-малко от 10 000 мили.

Предишно официално дарение от 35 броя Spartan от британското правителство се е оказало много успешно на бойното поле.