Испанското правителство заседава и се готви да наложи пряко управление на Каталуния, да попречи на автономния регион да се отцепи от Испания, съобщава "Ройтерс".

За пръв път от четирите десетилетия демокрация в Испания, Мадрид се позовава на конституционното право да поеме контрола над даден регион и да го управлява директно.

Поддръжниците на независимостта се обявяват за митинг в каталунската столица Барселона в събота следобед. 

Директното управление може да е временно и да варира от освобождаване на регионалното правителство до по-мек подход за отстраняване на ръководители на отделни служби. Точните мерки трябва да бъдат договорени и гласувани в Горната камара на Испания, Сената и Рахой иска възможно най-широк консенсус.

Мадрид предупреди за "критична точка" на ситуацията в Каталуния

Мадрид предупреди за "критична точка" на ситуацията в Каталуния

Утре задействат суспендирането на автономията ѝ

 

Рахой получи подкрепата на испанският крал Фелипе VI, който заяви на публична церемония, че "Каталуния е и ще остане основна част" на Испания.

"Испания е изправена пред неприемлив опит за разделяне на националната ѝ територия, този опит ще се разреши чрез законните демократични институции", коментира кралят.

Натискът за независимост доведе до най-тежката политическа криза в Испания след неуспешния военен преврат от 1981 г. Този натиск води до силна опозиция в останалата част на Испания, опозиция и разделение и в самата Каталуния.

Фелипе VI: Каталуния е част от Испания

Фелипе VI: Каталуния е част от Испания

Испания на XXI-и век