Централната банка на Венецуела през миналата година е продала 73 тона злато от националния резерв, съобщават местни медии с позоваване на информация от парламента на страната, който е доминиран от опозицията.

Общата стойност на тези 73 тона е около 2.5 милиарда долара.

По думите на депутата Карлос Папарони, златото е продадено на Обединените арабски емирства и на Турция.

По-рано беше съобщено, че Николас Мадуро и обкръжението му разпродават златния резерв, за да си осигурят наличност в евро.

Bank of England отказа да даде на Мадуро златния резерв на Венецуела

Bank of England отказа да даде на Мадуро златния резерв на Венецуела

Сумата е в размер на 1.2 милиарда долара…

Очаква се в скоро време парламентарната комисия по финанси и икономическо развитие да огласи компаниите, на които централната банка на страната е продавала злато.

Папарони подчертава, че сделките се били сключени с незаконно правителство, което е ограбвало страната и е причинило на народа си страдания и глад.

"Ще продължим да оказваме натиск, за да защитим активите на венецуелците, те няма да откраднат нито стотинка повече." - написа депутатът в Туитър.

Припомняме, през миналата седмица беше съобщено, че руски самолет, който пристигна празен от Каракас в Москва, най-вероятно е изнесъл за Русия 20 тона злато от златния резерв на Венецуела.

Самолетът - Boeing 777, е собственост на руската компания Nordwind Airlines. Не беше дадена никаква официална информация за целта на полета му. Кремъл твърди, че не знае нищо по случая.

Венецуела продава 15 тона от златния си резерв на ОАЕ

Венецуела продава 15 тона от златния си резерв на ОАЕ

Вероятно са изнесени с руския самолет…