Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви пред руската държавна новинарска агенция "Новости", че е готов за разговори с опозицията с участието на международни посредници.

"Готов съм да седна на масата за преговори с опозицията, за да разговаряме за доброто на Венецуела, в интерес на мира и нейното бъдеще", изтъкнал Мадуро.

САЩ предоставиха на Хуан Гуайдо контрол над част от активите на Венецуела

САЩ предоставиха на Хуан Гуайдо контрол над част от активите на Венецуела

Той щял да ги съхрани в полза на венецуелския народ

По думите му обаче, решението на лидера на опозицията Хуан Гуайдо да се самопровъзгласи за временен президент е преврат, но е работа на правосъдната система във Венецуела да реши как да процедира с този въпрос.

"Като държавен глава съм на мнение, че се прави опит за държавен преврат, което е нарушение на конституцията. Но това е само мнението на държавния глава. Главният прокурор трябва да действа, а той вече започна да действа, Върховният съд също действа. А решенията на прокуратурата и съдилищата ще се прилагат от венецуелската правосъдна система", коментира още Мадуро.

"Нека да изчакаме приключването на вътрешните конституционни и съдебни процедури, за да видим резултатите. Няма да бързаме, ще изчакаме", добави той.

Гуайдо беше признат от САЩ и повечето големи латиноамерикански страни, докато Русия и Китай подкрепят Мадуро.

Китай ще държи САЩ отговорни за действията им във Венецуела

Китай ще държи САЩ отговорни за действията им във Венецуела

"Ние сме против едностранни санкции"