Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е упълномощил лидера на опозицията във Венецуела и самопровъзгласил се за временен президент Хуан Гуайдо да поеме контрола върху конфискувани от САЩ активи, принадлежащи на правителството на страната, съобщават световните осведомителни агенции.

Удостоверението, издадено днес, се отнася за някои притежания на венецуелското правителство и венецуелската централна банка, контролирани от Федералния резерв на САЩ (американската централна банка) или други американски банки.

"Това удостоверение ще помогне на легитимното правителство на Венецуела да съхрани тези активи в полза на венецуелския народ", изтъкна говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино в изявление.

САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела
Обновена

САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела

Мадуро да не ограбва активите…

Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент миналата сряда и скоро след това беше признат за легитимен лидер на страната от САЩ. Президентът Николас Мадуро отхвърли претенциите на Гуайдо като "подъл", подкрепен от Вашингтон опит за преврат и скъса дипломатическите отношения със САЩ в отговор.

Голяма част от западния свят последва САЩ в признаването на Гуайдо и изолирането на Мадуро. Британската централна банка Bank of England в края на миналата седмица блокира Мадуро да изтегли злато на стойност 1,2 млрд. долара, съхранявано във Великобритания, а Майк Помпео обяви, че хуманитарна помощ на стойност 20 млн. долара за Венецуела ще бъде разпределена чрез Гуайдо.

Тръмп повдигнал идеята за военна интервенция във Венецуела

Тръмп повдигнал идеята за военна интервенция във Венецуела

Aдминистрацията се опитва да смени режима в държавата чрез дипломатически и икономически натиск

Санкциите на САЩ ефективно възпрепятстваха правителството на Мадуро да тегли заеми на международните пазари и са насочени към всеки, който участва в продажби на злато от Венецуела. Златните резерви на Венецуела се оценяват на повече от 8 млрд. долара, докато стойността на активите ѝ в американски банки е неясна.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп допълнително засили натиска върху Мадуро, като обяви вчера налагането на санкции срещу венецуелската държавна петролна компания PDVSA. Министерството на финансите на САЩ конфискува активи на стойност 7 млрд. долар на PDVSA, а санкциите ще засегнат износа на петрол на стойност 11 млрд. долара през предстощата година.

Във Венецуела се играе ръгби, а ЕС излезе по цвички

Във Венецуела се играе ръгби, а ЕС излезе по цвички

Да фалираш една обикновена държава, когато си социалист, не предполага кой знае какви усилия, смята Маритн Табаков: Изисква се преди всичко придържане към тоталитарния лексикон и търпение