Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключва вероятността да използва военна сила във Венецуела, съобщава The Hill.

По-рано този месец в разговор със сенатор Линдзи Греъм американският лидер е повдигнал идеята за използване на военна сила в латиноамериканската държава.

Анти-Мадуро коалицията се сформирала по време на тайни преговори

Анти-Мадуро коалицията се сформирала по време на тайни преговори

Тайната дипломация е продължила няколко седмици

Греъм е споделил информацията пред Axios, заявявайки пред медията, че Тръмп го е попитал какво мисли за използването на военна сила в държава, където САЩ действат за промяна на режима.

"Ясно, вие трябва да забавите, това може да бъде проблематично", казал Греъм пред американския лидер, според Axios.

Тръмп отговорил: "Добре, изненадан съм, вие искате да нападнем всеки".

"И аз отвърнах: "Не искам да нападаме никого, искам само да използваме армията, когато нашите интереси в националната сигурност са под заплаха", отбеляза сенаторът пред медията. Той добави, че Тръмп "наистина е "ястреб" (поддръжник на агресивна външна политика - Бел. ред.) щом стане въпрос за Венецуела.

Но Axios пояснява, че към момента няма изгледи администрацията на Тръмп да планира инвазия в латиноамериканската държава. Изглежда, че администрацията се опитва да смени режима в държавата чрез дипломатически и икономически натиск.

През миналата седмица САЩ признаха Хуан Гуайдо за президент на Венецуела. Канада, Организацията на американските държави, Бразилия, Аржентина, Чили и Колумбия също признаха Гуайдо. Австралия също призна председателя на парламента за държавен глава.

Военното аташе на Венецуела в САЩ подкрепи Гуайдо

Военното аташе на Венецуела в САЩ подкрепи Гуайдо

Венецуела нарече Силва страхливец и публикува негова снимка с текст "предател"

Междувременно се съобщава, че венецуелската опозиция води преговори с армията за свалянето на Мадуро. Отделно опозицията зове за масови протести.