Анти-Мадуро коалицията се е сформирала предварително по време на тайни разговори, съобщава АП, позовавайки се на източници.

Мадуро се закани да смаже опита за преврат на империалистите от САЩ

Мадуро се закани да смаже опита за преврат на империалистите от САЩ

Мадуро също отхвърли призова на Вашингтон да се оттегли от властта

Тайната дипломация е продължила няколко седмици. В нея е участвала коалиция от латиноамерикански правителства и САЩ, които бързо признаха Хуан Гуайдо като временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела.

По време на кампанията са изпращани съобщения на активисти, които са под постоянно наблюдение и са провеждани чуждестранни посещения от опозиционния лидер, който оспорва властта на президента Николас Мадуро.

В средата на декември Гуайдо тайно е пътувал до Вашингтон, Колумбия и Бразилия, за да запознае властите на трите държави със стратегията на опозицията за организиране на масови демонстрации, което е съвпаднало с полагането на клетва от Мадуро на 10 януари, според бившия кмет на Каракас Антонио Ледесма, съюзник на Гуайдо.

Майк Помпео назначи специален посланик за Венецуела

Майк Помпео назначи специален посланик за Венецуела

„Ястребът“ Елиът Адамс, служил при няколко президенти…

При излизането си от Венецуела Гуайдо незаконно е пресякъл границата с Колумбия, за да не събуди подозрения сред имиграционните власти, които понякога тормозят опозиционери на летищата и не им позволяват да напускат страната.

Въпреки че Гуайдо лично е уверил Богота, че ще се обяви за президент на митинг на 23 януари - на годишнината от бунта през 1958 г., който сложи край на военната диктатура във Венецуела, до последните часове е имало голямо напрежение, коментира латоноамерикански дипломат.

Русия е изпратила наемници от армията „Вагнер“ във Венецуела

Русия е изпратила наемници от армията „Вагнер“ във Венецуела

Сега са изпратени са 400 души, а първата група – още през май…

Решението на опозицията да се противопостави на Мадуро директно е било възможно само заради силната подкрепа на администрацията на Доналд Тръмп.