Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини Вашингтон в организиране на опит за преврат. Мадуро се закани да го смаже, съобщават световни агенции.

"Ние ще смажем опита за преврат, който има за цел да се намеси в политическия живот, да отхвърли суверенитета на Венецуела и да постави марионетен режим в интерес на САЩ и съюзниците им в западния свят", обяви той на пресконференция в президентския дворец в Каракас.

Снимка 402700

Източник: ЕПА

Анти-Мадуро коалицията се сформирала по време на тайни преговори

Анти-Мадуро коалицията се сформирала по време на тайни преговори

Тайната дипломация е продължила няколко седмици

Мадуро също отхвърли призова на Вашингтон да се оттегли от властта. Той обаче приветства планирания дебат за Венецуела в Съвета за сигурност на ООН, тъй като е възможност за разкриване на истината.

"Заедно се опитаха да извършат преврат, международен преврат. Има медиен преврат срещу Венецуела", избухна той.

Президентът подчерта, че международните медии оказват натиск върху Венецуела и манипулират фактите. Според него Венецуела трябва да си разреши вътрешните проблеми без намесата на американския империализъм.

Bank of England отказа да даде на Мадуро златния резерв на Венецуела

Bank of England отказа да даде на Мадуро златния резерв на Венецуела

Сумата е в размер на 1.2 милиарда долара…

Мадуро се ангажира в страната да се организира национален диалог.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела. Той веднага беше признат от редица латиноамерикански държави и САЩ.

Междувременно Франция и Испания предупредиха, че ще признаят Гуайдо за президент, ако до 8 дни не бъдат обявени предсрочни избори.