Във Венецуела са изпратени руски наемници от частната армия "Вагнер", за да охраняват Николас Мадуро и да предотвратят евентуален негов арест, предаде агенция "Ройтерс".

По-рано се появиха информации, че Москва подготвя евакуирането му от страната, както направи през 2014 г- със сваления проруски президент на Украйна Виктор Янукович.

Припомняме, Венецуела е разтърсвана от многохилядни протести на фона на тежката криза, довела до глад голяма част от населението. Протестиращите настояват за оставката на Мадуро.

"Ройтерс" цитира лидера на едно от московските казашки подразделения Евгений Шабаев, който твърди, че в началото на седмицата във Венецуела са изпратени около 400 наемници. Това е станало още преди председателят на парламента Хуан Гуайдо да обяви, че поема президентските функции.

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела
Обновена

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела

Могерини, Таяни, Туск с категорични изявления...

По думите на Шабаев, руските военни са излетели за Куба, откъдето са заминали за Венецуела. Те са пристигнали в Хавана с два чартъра, а след това са се прехвърлили на редовни полети.

Друг източник на "Ройтерс" съобщава, че първата група руски наемници е пристигнала във Венецуела още преди президентските избори през месец май 2018 г. Те обаче са тръгнали не от Русия, а от други страни, където са участвали във военни операции.