Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърля призива на американския президент Доналд Тръмп за нова епоха във Венецуела и сравни тона на речта му в Маями с този на нацистите, съобщава "Асошиейтед прес".

Тръмп заяви снощи по време на реч пред свои привърженици в Маями, сред които преобладаваха венецуелски имигранти, че САЩ стоят зад лидера на опозицията и председател на парламента Хуан Гуайдо и осъди Мадуро за социалистическата политика на неговото правителство.

Тръмп призова военните във Венецуела да подкрепят Гуайдо и предупреди с тежки последици при подкрепа за Мадуро.

Тръмп "погреба" социализма във Венецуела

Тръмп "погреба" социализма във Венецуела

Пак предупреди, че всички варианти остават на масата за Венецуела

Мадуро отговори на Тръмп в коментари, излъчени по венецуелската държавна телевизия. Той обвини американския президент, че говори в "почти нацистки стил" и го разкритикува остро, че смята, че може да издава заповеди на военните във Венецуела.

"Кой е командирът на въоръжените сили, Доналд Тръмп от Маями", запита той и добави: "Те смятат, че са собствениците на страната."

Мадуро съобщи също така, че Русия ще достави 300 тона хуманитарна помощ на Каракас в сряда.

"Ние получаваме хуманитарна подкрепа всеки ден. В сряда 300 тона руска хуманитарна помощ ще бъде законно доставена на международното летище в Каракас", уточни той.

Американски военен самолет доставя 250 т хуманитарна помощ на Венецуела

Американски военен самолет доставя 250 т хуманитарна помощ на Венецуела

Използването на военнослужещи трябва да засили натиска върху венецуелския президент Николас Мадуро

Мадуро също така се зарече да блокира "неоторизираната" хуманитарна помощ от САЩ, която пристигна в Колумбия, близо до границата с Венецуела преди няколко дни.

Помощта трябва да бъде предоставена в събота, като Гуайдо обяви, че мобилизира доброволци, за да помогнат за внасянето на помощта в страната.

Гуайдо: Венецуела получава помощ от САЩ на 23 февруари

Гуайдо: Венецуела получава помощ от САЩ на 23 февруари

Протестите ще продължат докато не бъдат насрочени избори...