Президентът на Венецуела Никола Мадуро е разработил "заешки план", за да се противопостави на икономическата война, която той твърди, че се води срещу неговото правителство от "империалистическите сили".

Президентът призова засегнатите от тежката криза венецуелци да отглеждат зайци и да ги ядат като източник на животински протеини, съобщава БиБиСи.

Венецуела е изправена пред рекордни нива на детско недохранване в условията на постоянен недостиг на храна.

Политик от опозицията коментира по този повод, че планът бил "лош виц".

Президентът Мадуро разкри идеята си по държавната телевизия, посочвайки, че "за животински протеини, което е толкова съществен въпрос, беше одобрен "заешки план", защото зайците също така се плодят като зайци".

Държавният глава обаче каза, че "заешкият план" не е имал добро начало, а министърът на земеделието Фреди Бернал коментирал, че имало "културен проблем".

По думите на Мадуро, на 15 местни общности са били предоставени зайчета като част от пилотен проект, ръководен от Бернал.

"Когато се върна, за негова изненада установи, че хората са сложили малки панделки на зайците си и ги отглеждат като домашни любимци, това беше неочаквана пречка за заешкия план", изтъкна Мадуро.

"Много хора дадоха имена на зайците, спят в леглата си заедно с тях", допълва Бернал.

Министърът призова венецуалците да започнат да разглеждат зайците "от гледна точка на икономическата война".

На фона на смеещите му се колеги министри по време на заседание на правителството, той заяви, че "имаме нужда от рекламна кампания по радиото, телевизията, вестниците, в карикатури, навсякъде, така че хората да разберат, че зайците не са домашни любимци, а два и половина килограма месо".

Правителството на Венецуела редовно хвърля вината върху "икономическата война", водена от "империалистите", за всичко - от недостига на храна до лекарства и тоалетна хартия.

Властите твърдят, че "империалистически сили" се опитват отслабят страната икономически, за да свалят от власт социалистическия президент, но опозицията твърди, че вината носи правителството заради слабото си управление.