Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че ще спечели парламентарните избори с голяма преднина пред опозицията, съобщава "Спутник".

"Гответе се, защото отиваме на избори и ще ядете здрав тупаник с гласовете, гответе се, защото ние сериозно сме се заели с подготовката. Нямам търпение да получа реванш след загубата през 2015 г. и да си върна Националното събрание", закани се държавният глава в Каракас.

Изборите ще се състоят в края на следващата година. Мадуро съобщи, че предстои управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела да изготви план и да конкретизира стъпките си, за да спечели необходимите гласове и да постигне "апотеозна победа".

Мадуро призова за предсрочни избори във Венецуела

Мадуро призова за предсрочни избори във Венецуела

Да видим кого подкрепя народът, предизвика той Гуайдо

На 20 май държавният глава предложи парламентарните избори да се насрочат за по-скорошна дата. До момента обаче няма окончателно решение по въпроса.

Националното събрание, в което опозицията спечели мнозинство, беше избрано през декември 2015 г. В средата на 2016 г. обаче Върховният съд на Венецуела го обяви за нелегитимно заради неподчинение. В резултат на съдебното постановление всички решения на Националното събрание бяха анулирани.