Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова жените да имат шест деца "за доброто на страната".

Появявайки се на събитие, излъчвано по телевизията, промотиращо национален план за здравеопазване на жените, Мадуро инструктира жените да "раждат, раждат", съобщава Би Би Си.

Страната се намира в тежка икономическа криза, която доведе до тежък недостиг на храна и лекарства.

Между 2013 и 2018 г. 13% от венецуелските деца са били недохранени, твърди УНИЦЕФ, агенцията за децата на ООН.

Ожесточена борба за власт между правителството и опозицията влоши несгодите в страната.

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо е смятан за легитимен лидер на Венецуела от повече от 50 страни. Но президентът Мадуро, социалистическият лидер на страната, който се ползва с подкрепата на венецуелските военни, остана на власт.

"Нека Бог ви благослови, че сте дали живот на шест малки момичета и момчета", каза Мадуро на жена, която е присъствала на здравното събитие.

"Всяка жена трябва да има шест деца за доброто на страната", настоя той, добавяйки, че това е "седмица на жените", препратка към Международния ден на жената на 8 март.

Привържениците на Гуайдо отговориха гневно в "Туитър". Мануела Боливар, член на контролираното от опозицията Национално събрание, написа в профила си в социалната мрежа: "Болниците не функционират, ваксините са оскъдни, жените не могат да кърмят, защото са недохранени или не могат купуват бебешка формула, защото е недостъпна, а страната е изправена пред принудителна емиграция заради хуманитарната извънредна ситуация. Мадуро и всички от неговия режим, които казват това, имат психологическа дисоциация".

Един от всеки трима венецуелци изпитва затруднения да сложи достатъчно храна на масата, за да посрещне минималните нужди за хранене, показва проучване на Световната продоволствена програма на ООН.

На фона на икономическата криза, една благотворителна организация обяви през 2018 г., че е видяла, че броят на бебетата, изоставени по улиците или оставени във входовете на обществени сгради, се е увеличава със 70 процента.

През последните години венецуелското правителство не публикува каквито и да е данни по въпроса.