Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп бил наредил на правителството на Колумбия и на колумбийската мафия да го убият, но настоя, че той е добре защитен от заплахата от убийство, съобщават руските медии.

"Без съмнение Доналд Тръмп даде заповед да ме убият, каза на колумбийското правителство, на колумбийската мафия да ме убият. Ако нещо се случи с мен, Доналд Тръмп и колумбийският президент Иван Дуке ще бъдат отговорни", подчерта Мадуро пред руската новинарска агенция "Новости".

САЩ предоставиха на Хуан Гуайдо контрол над част от активите на Венецуела

САЩ предоставиха на Хуан Гуайдо контрол над част от активите на Венецуела

Той щял да ги съхрани в полза на венецуелския народ

Мадуро обаче изразил увереност в службите за сигурност на страната си.

"Винаги съм защитен от венецуелския народ, имаме добри специални служби", посочи той.

Мадуро също така твърди, че съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън е попречил на Тръмп да общува с правителството на Венецуела. Мадуро многократно се бил опитвал, но не успял, да се добере до американския държавен глава.

Групата от Лима категорично против военна интервенция във Венецуела

Групата от Лима категорично против военна интервенция във Венецуела

Това обяви перуанският външен министър

"През всичките тези години се опитвах на лично равнище да установя диалог... Но Болтън попречи на Доналд Тръмп да започне диалог с Николас Мадуро. Имам информация, че той е забранил това", коментира венецуелският президент.

Припомняме, че Колумбия отрече да има връзка със слуховете за евентуалното разполагане на 5000 американски войници на нейна територия. Фразата "5000 войници за Колумбия" беше забелязана в бележник, който Болтън държеше на пресконференция в Белия дом.

Легитимността на Мадуро и правителството му в момента са оспорени от Хуан Гуайдо, подкрепяният от САЩ лидер на позицията и председател на парламента на Венецуела. Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент през миналата седмица и получи открита подкрепа от Вашингтон и неговите западни съюзници.

Върховният съд на Венецуела забрани на Гуайдо да напуска страната

Върховният съд на Венецуела забрани на Гуайдо да напуска страната

Мярката бе поискана от прокуратурата