Палестинският президент Махмуд Абас обвини "Хамас" за продължаващата война в Газа, съобщава Ройтерс. Той хвърли вината и върху Израел и САЩ за нападението над Хан Юнис, при което загинаха десетки.

Коментарите му сигнализират за нарастващо напрежение между фракцията на му "Фатах" и ​​ислямистката групировка Хамас, която обвини палестинския президент, че е заел страната на Израел.

Израел съобщи, че нападението е имало за цел да убие военния командир на Хамас Мохамад Дейф и неговия помощник. Остана неясно дали Дейф или неговият заместник са били убити при удара, оставил поне 90 убити и 300 ранени палестинци.

Палестинското президентство осъжда клането и държи израелското правителство напълно отговорно, също и администрацията на САЩ, която предоставя всякаква подкрепа на окупацията и нейните престъпления, посочи Махмуд Абас.

Но Абас, чиято власт поддържа ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, приписа известна вина на "Хамас", чиято атака на 7 октомври в Израел, при която бяха убити 1200 души и около 250 други бяха отвлечени, постави началото на деветте месечна война в Газа. Президентството вижда, че чрез избягване на националното единство и предоставяне на безплатни претексти на окупационната държава, движението Хамас е партньор в носенето на правна, морална и политическа отговорност за продължаването на израелската война на геноцид в Ивицата Газа, допълни той.

Хамас управлява Газа от превземането на крайбрежната територия от лоялните на Абас през 2007 г.

Военен шеф в "Хамас" е мишена за Израел

Военен шеф в "Хамас" е мишена за Израел

Мохамед Дейф е известен с късмета си да оцелява