Военният ръководител на "Хамас" Мохамед Дейф е станал майстор в избягването на израелски опити за убийство и може би е успял за седми път да оцелее, след като в събота артилерия и изтребители са обстрелвали предполагаемото му скривалище.

Това коментира АФП.

Часове след нападението в южната част на Газа министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призна, че няма "никаква сигурност", че Дейф и един от неговите заместници, Рафа Салама, са били убити.

Министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас територия съобщи, че най-малко 90 души са загинали, а 300 са били ранени при удара по лагер за разселени лица в Ал-Маваси. Хамас заяви, че твърденията, че Дейф е бил мишена, са "фалшиви новини".

Ръководителят на бригадите "Езедин ал Касам", въоръженото крило на "Хамас", е сред най-издирваните от Израел от близо три десетилетия, а от 2015 г. е в списъка на САЩ с "международни терористи".

Преживял е поне шест предишни опита за убийство.

При обявяването на смъртоносния бомбен атентат в събота Израел заяви, че Дейф е един от "мозъците" на атаките на "Хамас" от 7 октомври, които поставиха началото на войната в Газа. След нахлуването Израел настояваше, че Дейф и политическият лидер на "Хамас" в Газа Яхия Синвар ще бъдат убити, ако бъдат открити.

Израел се изтегли от град Газа и остави след себе си десетки трупове

Израел се изтегли от град Газа и остави след себе си десетки трупове

Снайперисти продължават да държат града на прицел

Дейф е роден в бежанския лагер Хан Юнис през 1965 г. Истинското му име е Мохамед Диаб ал-Масри.

Дейф означава "посетител" или "гост" и според някои това е така, защото той винаги е в движение, а израелските ловци са по следите му.

Съобщава се, че той никога не прекарва повече от една нощ на едно и също място и са известни малко негови снимки. През януари Израел обяви, че е намерена нова снимка на Дейф, без да уточнява кога е направена.

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

За първи път Израел допуска оттегляне от границата с Египет

Във видеоклиповете Дейф обикновено се появява с маска или в силует.

Враговете му го наричат "котката с девет живота" заради многобройните му близки срещи със смъртта. Опитите за убийството му започват по времето, когато през 2002 г. е назначен за военен ръководител на "Хамас".

Неговият предшественик Салах Шехаде беше убит при израелска атака.