Израелските сили се изтеглиха от някои райони на град Газа след седмица на ожесточени военни действия, оставяйки множество жертви и разрушения. Въпреки оттеглянето, израелските снайперисти и танкове продължават да контролират някои височини, предупреждавайки жителите да не се връщат по домовете си, предава Ройтерс.

В битките през последната седмица в град Газа и околностите са загинали около 60 палестинци, съобщиха от гражданската защита на Газа. Сраженията се водят на фона на преговори за примирие, подкрепени от САЩ, които целят освобождаването на заложници, взети от Хамас при нападението на 7 октомври.

Арабски посредници се опитват да постигнат споразумение, което да сложи край на военните действия в Газа и да доведе до освобождаването на израелски заложници в замяна на палестински затворници в Израел. Въпреки напредъка в преговорите, остава неясно дали ще бъде постигнато окончателно споразумение. Хамас обвинява Израел, че блокира преговорите, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху твърди, че палестинската групировка поставя искания, които противоречат на споразумението.

Междувременно Израел продължава военните си операции в южните части на Газа, а медиците от Газа съобщават за над 38,000 убити палестинци от началото на войната. Преговорите включват обсъждане на система за електронно наблюдение по границата между Газа и Египет, която да позволи израелските сили да се изтеглят, ако бъде постигнато примирие.

Кабинетът по сигурността на Израел удължава военната служба

Кабинетът по сигурността на Израел удължава военната служба

Военна служба за мъжете ще бъда удължена до 36 месеца от сегашните 32 месеца и ще остане в сила през следващите осем години