Гърция няма интерес за решаване на спора за името чрез постигаме на разумен компромис. Това заявява македонският премиер Никола Груевски в интервю за агенция МИА.

Ако продължи тактиката на отделни представители на международната общност на небалансиран натиск, Гърция няма да има интерес да се реши проблема чрез разумен компромис, посочва Груевски.

По думите му в един момент е имало известно зачестяване на срещите между представителите на двете страни, когато са се създали условия за разговори и решение. Тогава имало различни идеи, а може би и воля от страна на Атина.

Сега обаче условията са променени, за което способстват два фактора. Гърция вече с месеци избягва срещи, а тези които се реализират са несъществени, заявява македонският премиер.

Според него влияние за забавяне намирането на решение е оказала и икономическата криза в Гърция, която е изместила изцяло фокуса на вниманието и така за тях се е създала една много изгодна позиция на международната сцена. По думите му Атина е разбрала, че е бомба със закъснител в ръцете на Евросъюза, която ако се натисне прекалено, ще експлодира и това ще доведе до огромни загуби и щети. „Разбраха, че заради това никой не може да ги притиска за името", подчертава Груевски.

По думите му гръцките власти ще продължат да твърдят, че се работи по въпроса, че са близко до разрешаване  на проблема, а в крайна сметка ще се засилва натиска върху Македония, което по думите му още повече ще ги отдалечи от целта.

Груевски отбелязва, че надеждите са, че или Македония ще приеме условията на гръцките власти, или пък ще дойдат други времена с нови политици, които ще обещаят експресно решаване на проблема. „И това експресно се подразбира в чия полза ще бъде. Защо тогава Гърция да бърза в една подобна ситуация?", запита македонският премиер.

По думите му в международен план преобладава мнението, че Македония е виновната страната. „Да, ние сме виновни затова, че не искаме да приемем предложения, които ще паднат на евентуален референдум", подчертава още той.