Изборът на македонския парламент е македонската пролет. Това е тяхната 1997 година. Това коментира журналистът Любчо Нешков по повод новото македонско правителство на Зоран Заев, правейки аналогия със събитията у нас преди 20 години, когато правителството на БСП и Жан Виденов беше принудено да напусне властта след масирани улични протести, предизвикани от икономическия колапс, в който беше изпаднала страната.  

В сутрешния блок на БиТиВи той отбеляза, че три неща били важни. Първо, след 27 април и "Червения четвъртък" (сблъсъците в македонския парламент, б. р.) много бързо е спряла бруталната конфронтация между двете основни партии - Никола Груевски спря протестите, Зоран Заев намали реториката, а президентът Георги Иванов му връчи мандат за съставяне на правителство.

Зоран Заев е новият премиер на Македония

Зоран Заев е новият премиер на Македония

Албанците имат ключови министерства

По думите му, фактът, че Заев е поканен на среща в Брюксел с лидерите на Западните Балкани също било свидетелство за ново начало за Македония.

"Зоран Заев ще управлява с две албански партии, една от които беше съюзник на Никола Груевски", припомни Нешков.

"Преди да бъде избран, Зоран Заев отговори на всички реплики и там имаше две ключови послания. Едното беше, че ще спре реваншизма в политиката, а другото - отговори на ВМРО-ДПМНЕ, които го попитаха как ще управлява в този парламент, той отговори "Ами, ще управляваме и с вас", поясни Нешков.

Според Нешков конфронтация между Македония и България заради Русия няма, но отношението на руската страна към нашата съседка било различно. "Македонците не са виждали руски флаг, ако има руско влияние - то влиза през съседните държави, основно през Сърбия", изтъкна той.

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост

По повод срещата между Владимир Путин и македонският президент Георги Иванов, на която руският президент заяви, че славянската писменост е дошла именно от македонските земи, Нешков заяви, че единствената цел на това изявление е да се запази положението, в което Македония се намира от 70 години.

"Конфронтацията с България няма да продължи", категоричен е той и смята, че именно ние ще бъдем вратата на Македония към Европейския съюз.