Македония отново застана срещу себе си. Поруга себе си. Показа колко познава героите си.

Днес се навършват 127 години от рождението на Тодор Александров - дипломат, конспиратор и патриот- една от легендите на ВМРО.
Той отдава живота си за свободата на българите в Македония. Защото преди един век македонска нация няма.

Тодор Александров вдига на крака Организацията след края на Първата световна война и с всеотдайността и активността си възстановява структурите й.

След злополучните опити за присъединяване към България /Балканските войни и Първата световна война/, основната цел на освободителното движение се съсредоточава около идеята за обединение на отделните части на Македония в една автономна област.

Чак тогава може да започне и борбата за независимост. Опазването на българщината от посегателствата на гърци и най-вече сърби е движеща сила на тези стремежи.

Ванче Михайлов, най- приближеният човек на Тодор Александров, пише:

„Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме Вътрешно-македонска революционна организация не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна! Македония без българите, огън да я гори! "

В един от най-напрегнатите моменти за постигането на поставената цел, Тодор Александров пада убит.
Тежък удар е нанесен на Организацията и може би разпадът й под натиска на комунистите, сръбските и гръцките интереси и противоречията в България, е предопределен. Тогава с твърда ръка Ванче Михайлов поема лидерството във ВМРО.

Днес Македония е независима държава. Но българите, опазили самосъзнанието си след десетилетията агресия и пропаганда, са подтискани.

Лично кметът на Велес застава срещу Драги Каров, който в собствения си двор поставя паметник на Тодор Александров.

На 1 март паметникът е монтиран и същата нощ - поруган и съборен. Въпреки това на следващия ден бе възстановен и открит.

Вероятно продължението предстои...