Македонците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, които са насрочени с посредничеството на ЕС, съобщава ДПА.

Около 1,8 милиона души имат право да гласуват.

Изборите трябва да доведат до прекратяване на най-големия политически скандал в балканската страна за последните 15 години.

Дългогодишният консервативен премиер Никола Груевски, който напусна поста през януари, търси продължение на доминацията на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ и връщане на власт.

Най-големият му конкурент е лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев. Той се опитва да свали ВМРО от власт и да докаже информация, че Груевски е замесен в корупция и злоупотреба с власт след подслушване на хиляди македонци. Огласените от Заев записи като доказателство показват, че са подслушвани около 20 хиляди души, включително политици, чиновници, активисти, журналисти и съдии.

Провеждането на предсрочни избори беше съгласувано още преди 18 месеца, но вотът беше отменен на два пъти през април и юни. Опозицията поиска прокарване на реформи за елиминиране на всички съмнения, които могат да позволят на Груевски и партията му да манипулират изборите. ВМРО печели всички избори от 2006 година насам.

Една от мерките е свързана с премахване на имената на хиляди починали македонци от избирателните списъци и промяна в медийната среда.

Заев също обвинява Груевски, че изнудва чиновниците да гласуват за партията му.

Социологическите проучвания дават преднина на ВМРО. Седмица преди вота проучване на агенция M Prospect за Telma TV показва, че ВМРО получава 23,3% срещу 19,4 на сто за партията на Заев.

Oбаче на проучванията в Македония традиционно не може да се вярва и високият процент на тези, които не са заявили за кого ще гласуват - всеки един на трима от анкетираните, допълнително усложнява прогнозирането на крайния резултат.

Сред етническите албански гласоподаватели Демократичният съюз за интеграция, малкият партньор на ВМРО през последното десетилетие, води на Демократическа партия на албанците с 6,6% срещу 3,3%.

Албанците са ¼ от 2,1-милионното население на страната. Тяхната водеща партия участва в коалиционно управление от 2001 година, когато се сключва споразумение за прекратяване на въоръжено въстание на албанците, искащи повече права.

След споразумението за стабилизиране на страната Скопие постигна напредък за членство в ЕС и Брюксел официално я обяви за кандидат за член през 2005 година.