Ще бъде ли преименувана Македония? За първи път от 25 години насам има съвсем реален шанс да бъде решен един на пръв поглед абсурден конфликт, посочва Дойче веле.
Кога, ако не сега - пита в тази връзка германският "Тагесцайтунг".

Атина и Скопие спорят за името на Македония още откакто се разпадна бивша Югославия, припомня Янис Пападимитриу от страниците на "Тагесцайтунг". Атина се опасяваше от евентуални териториални претенции над едноименната гръцка провинция, а на възражението, че бившата югославска република Македония е толкова малка и слаба, че няма как да предяви подобни претенции, камо ли пък да ги защити с военна сила, Гърция неизменно отговаряше, че на Балканите често са се случвали и продължават да се случват неща, които на пръв поглед изглеждат ирационални и дори невъзможни.

Преди и сега

Страховете на Гърция бяха подклаждани и от обстоятелството, че с текстове в конституцията си Македония претендира да е изразител на интересите на македонците в съседните държави, припомня и коментаторът на "Тагесцайтунг" Щефан Шааф. Спорът между двете страни се изостри допълнително през 2014, когато новото летище в Скопие беше наречено на името на гръцкия национален герой Александър Велики.

Политици и от двете страни неведнъж са предприемали опити да разрешат този ирационален спор. В далечната 1992 година тогавашният посредник на ЕС Жоао де Деуш Пинейро беше на крачка от успеха. Неговото предложение за намиране на компромисно име беше посрещнато положително и от двете страни. Но вътрешнополитически проблеми принудиха тогавашния гръцки премиер Мицотакис да се отметне в последната минута.

От няколко години насам обаче проблеми създава не толкова Атина, колкото Скопие - и по-точно режимът на Груевски, който отхвърляше всякакъв компромис. Сега обаче, след като този режим падна от власт, ситуацията в Македония е вече съвсем друга. И има голям шанс за постигане на разбирателство.

Как да се казва Македония?

Новото правителство в Скопие очевидно е решено да сложи край на конфликта с Атина - защото добре знае, че това ще проправи пътя на Македония за членство в НАТО, а по-късно и в ЕС, коментира Щефан Шааф. Остава да се реши въпросът как точно да се казва малката балканска държава. Досега тя беше наричана БЮРМ - Бивша югославска република Македония. Сега се чуват и други компромисни предложения - като например "Горна Република Македония".

Македонският външен министър Никола Димитров се надява, че спорът ще бъде решен в рамките на идните 12 месеца. След това ще трябва да се проведе референдум за приемане на името в самата Македония. А в случай че тази процедура се окаже прекалено продължителна, страната би могла да бъде приета в НАТО и под сегашното си временно име, гласи предложението на Димитров, цитиран от "Тагесцайтунг".