Правителството на Северна Македония осъди изгарянето на знамената на България и Гърция, както и на макети на премиера Зоран Заев и министъра на отбраната Радмила Шекеринска пред македонското консулство в Мелбърн, съобщава вестник "Нова Македония".

Според него подобни деяния вредят на имиджа на страната. От правителството подчертаха, че паленето на знамена на държави и макети на премиер и министър нито са признак на патриотизъм, нито дават правилна представа за македонската диаспора.

След изгореното ни знаме в Мелбърн очакваме среща в МВнР на Австралия

След изгореното ни знаме в Мелбърн очакваме среща в МВнР на Австралия

Македонски изселници запалиха българското и гръцкото знаме

"Правителството на Република Северна Македония най-остро осъжда вандалското поведение на малка група хора пред консулството на Република Северна Македония в Мелбърн. Подобни действия нарушават имиджа на страната, на македонския народ и на гражданите на Северна Македония пред демократичната общественост", посочва се в позицията.

Припомняме, вчера стана ясно, че българско знаме е било изгорено пред македонското посолство в Мелбърн по време на демонстрация срещу т.нар. Преспанско споразумение.

Заради посегателството върху националния ни флаг временно управляващият посолството ни в Австралия Петър Николаев поиска среща в Министерството на външните работи и търговията в Канбера, за да поиска от властите да предприемат мерки за търсене на отговорност от извършителите.

Изгориха българското знаме пред македонското консулство в Мелбърн

Изгориха българското знаме пред македонското консулство в Мелбърн

В знак на протест срещу Преспанския договор