Председателят на македонското дружество "Илинден" Никола Гюргай обяви, че е недоволен от отношението на албанските власти, след като посред нощ албанският парламент прие закона за защита на малцинствата, в който беше включено и българското национално малцинство

Албания призна българското национално малцинство

Албания призна българското национално малцинство

Това стана след съвместните усилия на всички български евродепутати

"Албанските власти разбират, че грешат, но отстъпиха пред заплахите на България, че ще наложи вето върху началото на преговорите за членство в ЕС. Според всички преброявания на населението в Албания не е имало българско малцинство. Искахме от депутатите законопроектът да не се приема, защото това не е в интерес не само на македонското малцинство, но и от национален интерес на Албания е да не приема въображаемото българско малцинство, защото утре последиците ще бъдат много сериозни за Албания, тъй като за всяко нещо ще бъде шантажирана от България. Това е геноцид над македонците и деформация на историята и на истината пред очите на Европа", подчерта Гюргай пред македонската агенция МИА.

Единствената македонска партия в албанския парламент също реагира остро и поиска да не се признава българско малцинство, защото в Албания живеели само албанци, а не българи.

Най-гласовит против текста на закона бе депутатът Вангел Дуле от гръцкото малцинство, който смята, че законът не съответства на международните конвенции. Според него той се характеризирал с "фобия и спомени от Студената война".