Позицията на Кевин Маккарти като шеф на Камарата на представителите е заплашена заради разногласия във фракцията на републиканците, разделени за искането на стартиране на процедура за импийчмънт на сегашния американски президент Джо Байдън. Позицията на Маккарти остава несигурна, въпреки че той отстъпи на крайната десница в своята партия като им даде исканото отях разследван е срещу Байдън. 

Маккарти се примири със седмици на натиск от съюзници на бившия президент Доналд Тръмп, като започна официално разследване на президента демократ Джо Байдън. Този ход заобиколи 20 републиканци от Камарата на представителите, които се противопоставиха на действието, като избегна гласуване, което вероятно щеше да се провали.

"Не можем да използваме импийчмънта като политическо оръжие срещу всеки президент", заяви в изявление републиканският представител Дон Бейкън, центрист от Небраска.

Но дори и след обявяването, Мат Гетц отново повдигна възможността за отстраняване на Маккарти съгласно условията на сделката, която му осигури позицията на говорител. Сделката дава на всеки един член правомощието да призове гласуване за отстраняването му.

Гетц каза, че говорителят може да се сблъска с множество гласувания по предложенията за "освобождаване на председателя" поради неспазване на тайно споразумение, което му позволи да стане председател през януари.

Гетц цитира дълъг списък от мерки, според които Маккарти не е успял да представи, включително балансиран бюджет, срокове, пълното пускане на видеокасети от атаката на Капитолия на 6 януари 2021 г..

Представителят Чип Рой, който помогна за воденето на преговори, довели до януарското споразумение на хардлайнерите с Маккарти, потвърди, че говорителят не е придвижил напред точките, изброени от Гец.

Но тексаският републиканец отхвърли въпросите за бъдещето на Маккарти като говорител, като каза, че фокусът сега е върху постигането на твърди цели за разходите и прокарването на мерки за справяне с границата на САЩ с Мексико.

Друг хардлайнер, конгресменът Клей Хигинс, каза, че фокусът трябва да бъде върху приемането на законопроекти за бюджетни кредити, които намаляват разходите до фискално ниво от 1,47 трилиона долара за 2022 г., което е със 120 милиарда долара по-малко, отколкото той се съгласи с Байдън през май. Центристките републиканци се противопоставят на толкова резки съкращения.

Попитан конкретно за предложение за отстраняване на Маккарти, Хигинс каза: "Позволете ми да кажа, че моите колеги трябва да имат дълбок, дълбок размисъл, преди да се осмелят да поемат по този път."

Но Маккарти остава под твърд натиск не само да приеме републиканските законопроекти за бюджетни кредити с дълбоки съкращения, но и да наложи по-ниските нива на разходите на ръководения от демократите Сенат, който започна да придвижва напред собственото си законодателство за разходите.

Докато повечето хардлайнери не желаеха да отправят открити заплахи за бъдещето на Маккарти, мнозина все пак дадоха да се разбере колко силно ще бъдат разочаровани, ако той реши да избегне спирането на правителството с подкрепата на демократите в Камарата на представителите.

"Би било тъжен ден за страната, ако той направи това", каза конгресменът Ралф Норман, виден член на ултраконсервативната фракция на свободата на Камарата.

Маккарти призовава за импийчмънт на Байдън

Маккарти призовава за импийчмънт на Байдън

Белият дом заяви, че няма основание за разследване и Байдън се подигра на републиканците