Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джорджия Мелони във вторник "продължиха  диалога по намиране на европейско решение на проблема с миграцията". Двамата обсъдиха проблема по време на срещата си в Рим след погребението на бившия президент на републиката Джорджо Наполитано.

Това съобщава АНСА, като цитира източници от офиса на френския президент в Париж.

"Двамата лидери разговаряха и за икономическите приоритети на Европейския съюз", допълват източниците.

Макрон и Мелони трябва да се срещнат отново на срещата на върха на лидерите от региона на Средиземно море в Малта в петък и на срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада на 5 и 6 октомври.

Мелони "скочи" на Германия заради мигрантския натиск

Мелони "скочи" на Германия заради мигрантския натиск

След като Берлин обяви, че финансира НПО-та на миранти

Припомняме, че Италия тази година се бори с рекорден мирантски натиск.

По данни на Международната организация по миграция към ООН между понеделник и сряда миналата седмица около 8500 души са акостирали на Лампедуза на 199 лодки. Това накара председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да посети острова, за да обяви план за действие при извънредни ситуации.

Мелони обвини каналджиите на хора, наричайки ги "мафия", която печели толкова, колкото трафикантите на наркотици. Тя увери, че Италия ще работи за справяне с първопричините за проблема и ще помогне на африканските страни "да растат и просперират".

"Африка не е беден континент. Напротив, тя е богата на стратегически ресурси", подчерта Мелони.

Големият брой новопристигнали на остров Лампедуза през последните седмици постави властите в Италия под напрежение. До остри реплики се стигна с френските и германски власти. 

Мелони през уикенда в писмо до германския канцлер Олаф Шолц протестира срещу плановете на правителството в Берлин да финансира две неправителствени организации на мигранти, работещи в Италия.

Преди това  Франция обяви, че няма да приема мигранти. Това заяви вътрешният министър Жерал Дарманен.

Дарманен посочи, че Париж е уведомил Рим, че е "готов да им помогне да върнат хора в страни, с които имаме добри дипломатически отношения", давайки пример с Кот д'Ивоар и Сенегал.

Масовото движение разпали дебата относно миграцията във Франция, където политическите партии в парламента спорят по проектозакон, регулиращ новопристигащите.

Мелони: Миграцията няма да реши демографската криза в Европа

Мелони: Миграцията няма да реши демографската криза в Европа

Тя говори на среща за демографията в Будапеща, организирана от унгарския премиер Виктор Орбан

Проблемът с мигрантите може да причини разпадането на Европейския съюз (ЕС). За това предупреди в петък върховният представител на блока по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел пред Guardian.

Миграцията може да бъде разрушителна сила за ЕС поради дълбоките културни различия между страните и дългосрочната неспособност да се постигне обща мигрантска политика, каза той в интервюто.

"Някои членове на ЕС имат "японски" стил: ние не искаме да се смесваме, не искаме мигранти, не искаме да приемаме хора отвън. Искаме нашата чистота", каза Борел. Той подчерта, че Европа се нуждае от мигранти, за да противодейства на демографските тенденции.