Президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц са категорично за намаляване на напрежението в Украйна, съобщава ТАСС.

По време на съвместна пресконференция Шолц повтори, че Русия ще плати висока цена в случай, че реши да нахлуе в Украйна.

Макрон подчерта, че Париж никога няма да се откаже от пътя на дипломацията и ще направи всичко възможно диалогът с Москва да се поддържа жив. Френският президент заяви, че възнамерява да проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин сутринта на 28 януари.

Германия очаква Русия да предприеме стъпки за деескалация около Украйна, трябва да се положат всички усилия, за да се смекчи ситуацията.  "Очакваме недвусмислени стъпки от Русия, които биха допринесли за деескалацията".

Според Шолц Германия приветства различни формати за преговори с Русия, конфликтът за Украйна трябва да бъде разрешен чрез дипломация.

Преговорите с Русия в различни формати, включително в нормандския формат, трябва да послужат за разрешаване на кризата около Украйна, каза германският канцлер.

"Трябва да се направи всичко, за да се измъкнем от тази ситуация чрез преговори", каза той, като посочи също руско-американските контакти в Женева и работата на Съвета Русия-НАТО. "Хубаво е, че диалогът тече, това важи и за нормандския формат", добави канцлерът.

Украйна няма да приеме отстъпки, направени зад гърба й, отсече Кулеба

Украйна няма да приеме отстъпки, направени зад гърба й, отсече Кулеба

Вярва в подкрепата и разбирането на Джо Байдън