Украйна няма да позволи на никого да й налага отстъпки като част от усилията за деескалация на заплахата от конфликт с Русия. В това бе категоричен украинският външен министър Дмитро Кулеба пред CNN.

Кулеба подчертава, че страната няма да приеме никакви компромиси, които са насочени към успокояване руския президент Владимир Путин, но са в разрез с интересите на Украйна, макар и на фона на опасенията, че Русия планира ново нахлуване в Украйна.

"Ако някой направи отстъпка зад гърба на Украйна, първо, ние няма да приемем това. Ние няма да бъдем в позицията на страната, която вдига телефона, чува инструкциите на голямата сила и ги следва", каза Кулеба.

Украйна разби координирана от Русия група, подготвяла въоръжени атаки

Украйна разби координирана от Русия група, подготвяла въоръжени атаки

Задържани са двамата организатори - бивши командоси

Той припомня, че Украйна е платила сериозна цена, включително и живота на 15 000 нейни граждани в конфликта до този момент и в стремежа да осигурим "правото да решаваме собственото си бъдеще и собствената съдба.

Украйна предупреди вече, че Русия се опитва да дестабилизира страната преди всяка планирана военна инвазия. Западните сили многократно предупреждаваха Русия за по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна. Кремъл отрича да планира атака, но твърди, че подкрепата на НАТО за Украйна - включително увеличените доставки на оръжие и военно обучение - представлява нарастваща заплаха на западния фланг на Русия.

Русия обвини САЩ в опит за морално разрушение на Украйна

Русия обвини САЩ в опит за морално разрушение на Украйна

Американските политици не се интересували от майките на украинските войници

Кулеба каза, че не се съмнява в ангажимента на САЩ да защитават Украйна, въпреки някои коментари, а въпреки изявлението от миналата седмица на НАТО, че Алиансът е готов да защитава своите членове, но не и други страни. "Първо, президентът Байдън е лично ангажиран с Украйна. Той познава тази страна и не иска Русия да я унищожи", уверен е Кулеба.

Байдън обсъди с лидерите на ЕС и НАТО руската агресия срещу Украйна

Байдън обсъди с лидерите на ЕС и НАТО руската агресия срещу Украйна

Стъпките за сдържане на Москва…