Френският президент Еманюел Макрон е поискал от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган бързо освобождаване на френския журналист Лю Бюро, който беше задържан в Турция на 26 юли, съобщава "Франс прес".

Двамата държавни глави са разговаряли по телефона.

Макрон и Ердоган са се разбрали контактите да продължат и на министерско равнище, за да бъде намерено положително решение във възможно най-кратки срокове.

Адвокатът на журналиста уточни, че турските власти в петък са отхвърлили молба за освобождаването му. Молбата е била отправена в началото на август до съдията, обвинил и пратил 27-годишния мъж в ареста по подозрения в принадлежност "към въоръжена терористична организация".

В четвъртък в Париж беше организиран митинг в подкрепа на журналиста, а подписка за неговото освобождаване събра близо 28 000 подписа.

Лю Бюро, който е независим журналист, който е работил за телевизионните канали ТВ5 Монд и Арте, беше задържан на 26 юли на границата между Ирак и Турция, след като у него били намерени снимки, на които той е заедно със сирийски кюрдски бойци от "Отрядите за народна защита", които Анкара разглежда като терористична организация.