Френският президент Еманюел Макрон избра дясноцентристкия кмет Едуар Филип за нов министър-председател на Франция, съобщава БиБиСи.

46-годишният Филип не е от новата центристка партия на президента "Република, напред!", а от дясноцентристката "Републиканците".

Изборът се разглежда като опит да се привлекат ключови фигури както от дясното, така и от лявото пространство на френската политика.

Обявяването на новия премиер е част от натоварения първи ден на президента - той пътува за Германия за среща с канцлера Ангела Меркел в Берлин.

Номинирането на нов министър-председател, първото голямо назначение на Макрон, дойде след часове на трескави спекулации във Франция.

Едуар Филип, който предварително беше спряган за фаворит за поста и който е кмет на северния пристанищен град Льо Авър, отдавна е приближен на Ален Жупе, който остана на второ място в надпреварата за президентска номинация на "Републиканците" през ноември 2016 г., която беше спечелена от Франсоа Фийон. Реагирайки на назначението, Жупе привества новия премиер като мъж с "голям талант". 

Президентът Макрон е изправен пред решаващи парламентарни избори през следващия месец и може да се нуждае от подкрепата на десния център, за да прокара планираните си икономически реформи.

Макрон, 39-годишен бивш инвестиционен банкер и икономически министър, встъпи в длъжност вчера в церемония в Елисейския дворец.

Емануел Макрон влезе в Елисейския дворец

Емануел Макрон влезе в Елисейския дворец

Засилени са мерки за сигурност