Със засилени мерки за сигурност Франция посрещна своя най-млад президент.

Официалната церемония по встъпването в длъжност на Емануел Макрон започна в 10 часа местно време.

По традиция действащия президент Франсоа Оланд посрещна приемника си на червен килим на входа на Елисейския дворец в центъра на Париж. В двореца се проведе и първата официална среща на двамата президенти, където Оланд трябва да предаде на Макрон редица държавни тайни.

Макрон начело на Франция - само Наполеон е бил по-млад

Макрон начело на Франция - само Наполеон е бил по-млад

На 39 години Еманюел Макрон превзе Елисейския дворец...

След това на Емануел Макрон е на среща с кмета на Париж Ан Идалго.

По-рано тази седмица Оланд заяви, че се надява предаването на пълномощията да протече в "семпла и дружеска обстановка". "Аз не предавам властта на политически опонент, затова и ще бъде много по-лесно", заяви президентът.

"Напред"... но към какво?

"Напред"... но към какво?

Отвъд еднодневната медийна еуфория, персонажът на Макрон носи в себе си неподозиран потенциал да бъде отхвърлен

На Емануел Макрон предстои веднага и първото изпитание - до понеделник той трябва да назове името на премиера, а новото правителство трябва да бъде сформирано до вторник.

В понеделник новият и най-млад президент ще се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел при първата си официална визита в Берлин.

Припомняме, Емануел Макрон победи на втори тур на президентските избори на 7 май своя противник Марин Льо Пен, привличайки 66.1% от гласовете. Победата му идва със значителна разлика при оспорвана битка, но и при изключително ниска избирателна активност.

Емануел Макрон ще бъде най-младият френски президент - роден е през 1977 година. От 1958 година той е и първият държавен глава, който не е представител на някоя от големите политически формации във Франция.
Макрон сформира собственото движение, чието първо изпитание предстои на насрочените за юни месец парламентарни избори.