Движението "Напред" на избрания за президент на Франция Еманюел Макрон обяви 428 кандидати за депутати, предаде Би Би Си. Макрон има намерение да издигне 577 общо кандидатури, колкото са и местата в парламента.

Изборите за парламент ще се проведат в два тура - на 11 и 18 юни.

Сред вече издигнатите кандидати от движението "Напред" само 24 са на депутати. Всички те са избрани с листите на Социалистическата партия на Франсоа Оланд, чиято популярност се срина по време на управленския й мандат.

Генералният секретар на "Напред" Ришар Феран заяви, че 52% от кандидатите са представители на гражданското общество, а точно половината са жени - 214.

Макрон предупреди Тръмп, че ще защити споразумението от Париж

Макрон предупреди Тръмп, че ще защити споразумението от Париж

Климатичните промени са важен и чувствителен проблем за френския народ

Тъй като партията на Макрон е нова и не разполага с разработени структури, той прибегна до интерактивен подбор на кандидатите за парламента. Движението получи 19 хиляди заявки от желаещи, предимно по електронната поща, като с над 1700 души бяха проведени интервюта по телефона.

Средната възраст на кандидатите е 46 години. Най-младият е на 24 години, а най-възрастният на 72. В действащия парламент средната възраст е 60 години.