Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че няма причина за паника във Франция заради ситуацията в енергетиката, съобщи АФП.

"Не можем да плашим хората. Трябва да спрем тези неща", призова президентът.

"Ролята на публичните институции не е да разпространяват страх или да ръководят със страх", подчерта Макрон.

В същото време той изрази увереност, че Франция ще преживее тази зима. Макрон също така определи като абсурдни предположенията, че евентуални прекъсвания на електрозахранването ще навредят на френската инфраструктура.

Франция подкрепя местни фирми срещу скъпия ток

Франция подкрепя местни фирми срещу скъпия ток

Нови мерки на Париж

От 1981 г. насам Франция постоянно е нетен износител на електроенергия за своите съседи, по-специално благодарение на ядрените електроцентрали, които осигуряват над 60 % от производството на електроенергия в страната. Но от януари насам Франция внася повече електроенергия, отколкото изнася, тъй като почти половината от ядрения ѝ парк не работи поради планирана, но понякога продължителна поддръжка или други технически проблеми.

Както отбелязват медиите, френската енергийна компания Electricite de France SA работи интензивно за рестартиране на ядрените си реактори.

Очаква се Франция да премине без затруднения през декември, но през януари има риск от прекъсване на електрозахранването в случай на силно застудяване, ако потреблението не намалее.

Френските власти вече предупредиха за възможни прекъсвания на електрозахранването в страната, но увериха, че прекъсванията няма да продължат повече от два часа и за тях ще се знае предварително. Телекомуникационната компания Orange S.A. отбеляза, че в случай на продължително прекъсване на електрозахранването е възможно да няма достъп до спешни повиквания.

Имаше и предупреждения за вероятни затруднения при функционирането на банкомати и медицинско оборудване, инсталирано в дома.