Франция ще отпусне 8,4 млрд. евро, за да помогне на предприятията да покрият сметките си за електроенергия. Този ход би трябвало да смекчи въздействието на нарастващите цени на електроенергията и да им помогне да се конкурират с германските компании.

Това заяви в ефира на "Радио Франс" френският министър на финансите Бруно льо Мер.

Франция се оттегля от Договора за енергийната харта

Франция се оттегля от Договора за енергийната харта

Тъй като не е съвместим с Парижкото споразумение за климата

Франция ще намали специалния данък върху електроенергията до минимума, разрешен от правилата на ЕС, и ще позволи на компаниите да използват специален механизъм за получаване на евтина електроенергия от ядрени мощности.

"Френските компании ще бъдат защитени по същия начин като германските.

Също така ще гарантираме, че правилата на ЕС за конкуренцията се прилагат за всички компании, независимо дали са италиански, испански, френски или германски", заяви финансовият министър.

Макрон създаде дългоочаквания консултативен комитет

Макрон създаде дългоочаквания консултативен комитет

Поканени са 52-ма души, представляващи отделните политически сили, синдикатите

Пакетът от помощи в размер на 8,4 млрд. евро е за 2022 и 2023 г. По-рано Франция вече отпусна 45 млрд. евро за подпомагане на домакинствата да плащат сметките си за комунални услуги.

По-рано френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви, че Европа и Франция плащат висока цена за действията на Русия в Украйна поради повишаването на цените на енергията и инфлацията.