Френският президент Еманюел Макрон заяви, че договорът с Китай за 184 самолета Еърбъс A320 се финализира съвсем скоро и страната му също има амбиции да продаде на Китай самолети A350 и A380 през идните седмици или месеци, съобщава "Ройтерс".

Поръчката на A320, която не беше обявена предварително, ще струва повече от 18 милиарда долара. "Поръчката на 184 броя A320, това е нещо, което скоро ще бъде завършено", обясни Макрон по време на посещението си в Китай, добавяйки, че е потвърдено от китайския президент Си Дзинпин. "Също така имаме амбиции за A350 и A380 през следващите седмици или месеци", допълва Макрон.

Търговският дисбаланс може да доведе до протекционизъм, предупреди Макрон в Китай

Търговският дисбаланс може да доведе до протекционизъм, предупреди Макрон в Китай

Ние имаме достъп до пазари, които са небалансирани и неудовлетворителни

А320 ще бъдат доставени през 2019 и 2020 г., съобщават от френското президентство. Макар че няма сключена сделка по време на настоящото официално посещение, Макрон коментира, че в Китай са го уверили в спазване на паритет за пазарния дял между "Еърбъс" и "Боинг".

Китай редовно разделя големи поръчки между Европа и Съединените щати, за да се справи с бързоразвиващия се въздушен трафик, но напоследък сделките са с конкурента "Боинг", който продаде 300 самолета по време на посещението на президента на САЩ Доналд Тръм миналата година.

Китай купува 300 американски самолета "Боинг" за $37 млрд.

Китай купува 300 американски самолета "Боинг" за $37 млрд.

"Китай е ценен клиент и ключов партньор"

Китай все пак поръча 140 самолета "Еърбъс" по време на посещение на Си Дзинпин в Германия през юли миналата година.