Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи да отвори френската икономика за китайски инвестиции в замяна на по-голям достъп до пазара на Китай. Макрон предупреди по време на разговори в Пекин, че съществуващият търговски дисбаланс ще доведе до протекционизъм, информира "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че по време на тридневната държавна визита в азиатската страна Макрон се надява на по-голяма откритост от Китай. Френският лидер е придружаван от голяма бизнес делегация с надежда да помогне за намаляване на търговския дефицит на Париж с Пекин, който е в размер на 30 милиарда евро.

Макрон завладява китайския път на коприната с расов гвардейски жребец

Макрон завладява китайския път на коприната с расов гвардейски жребец

Древните копринени пътища никога не са били само китайски, ако те са пътища, то те не могат да бъдат еднопосочни, счита Макрон

"Ние имаме достъп до пазари, които са небалансирани и неудовлетворителни", каза Макрон пред членове на френския и китайския бизнес в Пекин.

"Ако не се заемем с тази отговорност, първата, естествено, реакция ще бъде затваряне от двете страни", предупреди той.

След пристигането си в Китай френският президент обяви, че "Европа се връща". Той изрази намерение да посещава Китай всяка година по време на петгодишното си президентство.

Снимка 333131

Източник: ЕПА

Китайският президент Си Дзинпин и френският му колега присъстваха на официалното подписване на бизнес споразумения за милиарди долари, информира "АФП".

Двете страни сключиха сделки в областта на ядрената енергетика, авиацията и други ключови сектори.

Двамата лидери също обещаха да продължат борбата срещу глобалното затопляне.

Според Макрон светът е пред решаващ момент в борбата с климатичните промени и тероризма.

Френският държавник каза, че Си Дзинпин се е съгласил да работи с Франция за организиране на конференция през пролетта, която ще е за борбата с финансирането на тероризъм. Двамата споделят мнението, че "само политическо уреждане" на конфликтите в Африка, Сирия и Ирак може да сложи край на тези заплахи.

Си от своя страна заяви, че двете държави ще проведат още разговори на високо ниво за търговията. Той също приветства подкрепата на Макрон за проекта "Един пояс - един път".

"Вярваме, че това посещение укрепи взаимното доверие и сътрудничество между нашите две страни", продължи Си Дзинпин.