Френският президент Еманюел Макрон счита, че Китай и Европа трябва да работят съвместно по инициативата на Пекин "Един пояс, един път", проект, който е насочен към изграждането на модерен "Път на коприната" и който според него не може да бъде "еднопосочен", съобщава "Ройтерс".

"Древните копринени пътища никога не са били само китайски", казва Макрон пред аудитория от учени, студенти и бизнесмени в Сиан, отправната точка на древния път на коприната. "По дефиниция тези пътища могат само да се споделят. Ако те са пътища, то те не могат да бъдат еднопосочни", обясни Макрон.

През 2013 г. проектът "Един пояс, един път" има за цел да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, а отвъд Близкия изток, Европа и Африка. През май 2017 година, китайският президент Си Дзинпин обеща 124 млрд. долара за плана на срещата на върха, но в западните столици подозират, че има за цел да се затвърди и разшири китайското влияние.

Kитай обещава 124 млрд. долара за новия "Път на коприната"

Kитай обещава 124 млрд. долара за новия "Път на коприната"

Създават справедлива и прозрачна система за международна търговия и инвестиционни правила

 А френският президент Еманюел Макрон излглежда е на път да спечели сърцето на китайския лидер в първия ден от държавното му посещение в Китай, предлагайки на Си Дзинпин кон от елитната френска републиканска гвардия.

Макрон е на тридневна обиколка в Китай, започвайки със Сиан, където посещава "Теракотената армия" със съпругата си Бриджит и говори за минали и бъдещи китайско-френски отношения.

Макрон е избрал за подарък 8-годишен кафяв жребец на име Везувий от президентския кавалерийски корпус. Изборът на подаръка е "безпрецедентен дипломатически жест" според френското президентство. Но той е направен след като китайският президент изрази очарованието си от 104-та конници, които го придружиха по време на последното му посещение в Париж през 2014 г.

Това е първият път, когато Франция предлага един от елитните коне на конния корпус и е отговор на "панда дипломацията" на Китай, след като Бриджит Макрон стана кръстница на китайска панда, дарена от Пекин на зоологическа градина близо до Париж.

"Това е от голямо значение за президента, дори и да е много сложно да се внася кон по санитарни причини. Това е символ на високите постижения на Франция", коментира представител на Елисейския дворец.