Китайският президент Си Дзинпин обеща 124 млрд. долара в неделя за амбициозния си нов план, като каза, че всички са добре дошли да се присъединят към това, което той смята да бъде път за мир и просперитет за света, съобщава Ройтерс.

Китай изтъква това, което официално нарича инициативата "Един пояс, един път", определя я като нов начин за стимулиране на развитието в света.

"Трябва да изградим отворена платформа за сътрудничество и да поддържаме и развиваме отворена световна икономика", каза той при откриването на срещата на върха. "Трябва съвместно да създадем среда, която да улесни отварянето и развитието, да създаде справедлива и прозрачна система за международна търговия и инвестиционни правила", добави той.

Си Дзинпин обещава огромно увеличение на финансирането на новия "Път на коприната", включително допълнителни 100 милиарда юана (14,50 милиарда долара) в съществуващия фонд, 250 милиарда юана по заеми от Китайската банка за развитие, 130 млрд. юана по заеми от банка износ и внос на Китай, 60 милиарда юана за подпомагане на развиващите се страни и международни институции в новите държави.

Също така, насърчаване на финансовите институции да разширят бизнеса си с юана в чужбина, в размер на 300 милиарда юана, 2 милиарда юана в спешна хранителна помощ, 1 милиард долара за фонд за сътрудничество "Юг-Юг", 1 млрд. за проекти за сътрудничество в страни по новия "Път на коприната"

Лидери от 29 държави присъстват на форума, който завършва в понеделник.

Китай покани всички на световния форум "Пътят на коприната"

Китай покани всички на световния форум "Пътят на коприната"

А САЩ се оплакват от Северна Корея

Някои от най-надеждните съюзници и партньори на Китай присъстват на форума, включително руския президент Владимир Путин, пакистанският премиер Наваз Шариф, камбоджанския премиер Мун Сен и казхстанския президент Нурсултан Назарбаев.

Има и няколко европейски лидери, сред които министър-председателите на Испания, Италия, Гърция и Унгария.