Китай приветства всички страни да участват във форума "Пътят на коприната" този уикенд, съобщи външното министерство на страната, след като САЩ предупредиха Китай, че присъствието на Северна Корея може да засегне участието на други страни, съобщава Ройтерс.

Два източника, които са запознати със ситуацията, заявиха, че американското посолство в Пекин е подало дипломатическа нота до външното министерство на Китай, заявявайки, че поканата на Северна Корея е изпратила погрешно послание в момент, когато светът се опитва да натисне Пхенян за многократните им ракетни и ядрени опити..

Запитан за американската нота, китайското външно министерство заяви в кратко изявление, изпратено до Ройтерс, че "не разбира ситуацията".

В изявлението се допълча, че "инициативата е отворена и ние приветстваме всички делегации на страните да участват във форума за международно сътрудничество".

Китай не обяви кой ще бъде главният делегат на Северна Корея, но южнокорейската информационна агенция "Йонхап" заяви, че Ким Йонг Джа, министър на външните икономически отношения на Северна Корея, ще ръководи делегацията.

Делегатите ще проведат серия от сесии в неделя следобед, за да обсъдят подробно плана, включително търговията и финансите. Китай дава малко подробности за присъстващите.

Лидери от 29 държави ще присъстват на форума в Пекин на 14-15 май, събитие е организирано за да популяризира визията за разширяване на връзките между Азия, Африка и Европа, подкрепени с инвестиции в инфраструктура от милиарди долари.

Някои западни дипломати изразиха безпокойство както за срещата на върха, така и за плана като цяло, виждайки в него опит за насърчаване на китайското влияние в световен мащаб.

Китай отхвърли критиките към плана и срещата на върха, като заяви, че схемата е отворена за всички и всички печелят от това, целта е само да се насърчава просперитета.

В коментара в английския език в събота китайската държавна информационна агенция "Синхуа" заяви, че новият "Път на коприната", ще бъде нещо много добро за развиващите се страни, които до голяма степен са били пренебрегвани от Запада.

"Тъй като някои западни страни се движат назад, като издигат "стени ", Китай се стреми да изгради мостове, буквални и метафорични. Тези мостове са важно предложение на Китай за света и основен път за подобряване на глобалното управление", допълва коментара.

Въпреки китайското недоволство от ядрени и ракетни тестове на Северна Корея, Китай остава най-важният икономически и дипломатически защитник на изолираната държава, дори когато Пекин се е подписал за тежките санкции срещу Пхенян.

Китай се е опитвал през годините да принуди Северна Корея да предприеме предпазливи, ориентирани към износа икономически реформи, вместо да се занимава с ядрени опити и "зъбене", но неуспешно към момента.