Лидерите на държавите, участващи във форума "Един пояс и един път" в Пекин, ще обещаят изграждане на отворена икономика и се "противопоставят на всички форми на протекционизъм", ще се борят срещу климатичните изменения и ще насърчават социално включване.

Това се отбелязва в проектокомюнике след края на форума, информира ДПА.

"Един пояс и един път" трябва да бори протекционизма, обяви китайският лидер

"Един пояс и един път" трябва да бори протекционизма, обяви китайският лидер

В неделя държавният глава на Китай обеща 124 милиарда долара

Документът представлява "декларация на лидерите", която ще бъде подписана от 29 ръководители на държави и правителства, които участват на двудневната среща на върха за насърчаване на китайската инициатива за изграждане на търговска и инфраструктурна мрежа в Евразия.

Лидерите обещават да "изградят отворена икономика", която ще осигури "свободна търговия" и ще се "противопоставят на всички форми на протекционизъм", се допълва в документа.

Пояснява се, че световните ръководители иска да насърчат търговия и инвестиции, основани на пазарни правила и универсално признати международни норми.

Kитай обещава 124 млрд. долара за новия "Път на коприната"

Kитай обещава 124 млрд. долара за новия "Път на коприната"

Създават справедлива и прозрачна система за международна търговия и инвестиционни правила

"Най-слабо развитите държави" ще получат специално внимание с цел "премахване на пречките пред развитието", се казва още в документа.

Лидерите също обещават да защитят околната среда и да изпълняват Парижкото споразумение за борба с климатичните промени.

Държавите обещават да насърчават устойчиво развитие и защита на човешките права с цел "глобализация, която е отворена, приобщаваща и в полза за всички".

Декларацията е една от двата документа, които се очаква да бъдат подписани от участниците на форума.

Другият документ е с фокус търговията. Той е атакуван от европейски представители, които предупредиха в неделя, че Китай отказва да изпълни исканията им за свободна търговия, защита на екологичните стандарти и условията на труд.

Държавите от ЕС заплашиха, че няма да подпишат документа, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Повечето държави, участващи във форума, са от Югоизточна Азия, Източна Европа и Африка. Под документите ще се подпишат руският президент Владимир Путин, турският лидер Реджеп Ердоган, филипинският държавен глава Родриго Дутерте, пакистанският премиер Наваз Шариф и други.

Западноевропейски държави са представяни от представители на по-ниско ниво.

Путин подкрепи инициативата "Един пояс и един път". Според него това е възможност за създаване на "единно пространство за сътрудничество от Атлантика до Тихия океан за първи път в историята".