Президентът на Китай Си Дзинпин призова големите международни институции да се присъединят към инициативата "Един пояс и един път", подчертавайки важността й за отхвърляне на протекционизма в търсенето на световен икономически растеж, съобщава Ройтерс.

Обръщайки се към други световни лидер на среща на върха във връзка с инициативата в Пекин, Си подчерта, че е необходимо да се координират политиките с целите за развитие на институциите, включително на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, АСЕАН, Африканския съюз и Европейския съюз.

Kитай обещава 124 млрд. долара за новия "Път на коприната"

Kитай обещава 124 млрд. долара за новия "Път на коприната"

Създават справедлива и прозрачна система за международна търговия и инвестиционни правила

В неделя държавният глава на Китай обеща 124 милиарда долара за новия "Път на коприната", който има за задача да укрепи амбициите на азиатския гигант за световно лидерство чрез разширяване на връзките между Азия, Африка, Европа и други територии, докато американският президент Доналд Тръмп насърчава "САЩ преди всичко".

Снимка 293901

Източник: ЕПА

"Трябва да подобрим координирането на политиката и да отхвърлим практиките на протекционизъм", поиска Си пред 29 лидери, присъстващи на форума.

Си, който седеше до руския лидер Владимир Путин, изнесе реч в център до езеро северно от Пекин на втория и последен ден на срещата на върха.

"Това е важен урок, който може да бъде извлечен от световната икономическа криза и все още е уместен за днешното развитие на световната икономика", каза Дзинпин.

Според него всички страни трябва да се стремят към взаимни ползи чрез по-голяма откритост и сътрудничество, да се избягва разпокъсване и протекционизъм.

Снимка 293903

Източник: ЕПА

"Един пояс и един път" е инициатива като част от китайския отговор срещу Транстихоокеанското партньорство - регионален търговски договор, в който не участва Китай.

Си поясни, че инициативата ще бъде открита за всички.

На форума участваха също лидерите на ООН, Международния валутен фонд, Световната банка, Филипините, Италия и други.

Но западни дипломати изразиха безпокойството си относно форума и плана като цяло, тъй като ги виждат като опит на Китай да разпространява влиянието си по света. Те също се тревожат относно прозрачността и достъпа на чуждестранни фирми до схемата.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен заяви пред световната осведомителна агенция, че страните членки на ЕС няма да подпишат министерските декларации от срещата.