Напрежението с Турция е намаляло през последните няколко седмици, но европейските страни ще останат предпазливи. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

"Напрежението намаля през последните седмици", отбеляза Макрон на пресконференция, когато говори за Турция.

"Ще продължим да бъдем бдителни през лятото, но също така ще се въвличаме отново в съвместна работа", подчерта той.

ЕС готви нова финансова помощ за Турция

ЕС готви нова финансова помощ за Турция

Тя ще се използва за бежанците

По-рано държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС възложиха на Европейската комисия да подготви нова финансова помощ за Турция за сирийските бежанци, стана ясно от изявлението на срещата на високо равнище ЕС в Брюксел.

"Европейският съвет призовава Европейската комисия незабавно да представи предложение за допълнителна финансова подкрепа за сирийските бежанци и приемащите общности в Турция, Йордания, Ливан и други части на региона в рамките на миграционната политика на ЕС", се казва в него.

Както се посочва в документа, ЕС се интересува от развитие на сътрудничество и взаимноизгодни отношения с Анкара. "Европейският съвет потвърждава готовността на ЕС да взаимодейства с Турция на етапи, пропорционално, за да се засили сътрудничеството в редица области от общ интерес", се казва в него.

По-рано Ройтерс съобщи, цитирайки източници, че Европейският съюз обмисля да отпусне 3,5 млрд. евро на Турция, за да продължи да приема сирийски бежанци до 2024 г. Финансовата подкрепа е част от общ пакет от помощи за над 5,7 млрд. евро за Турция, Йордания, Ливан и Сирия. Планира се средствата да бъдат насочени към хуманитарни проекти. В момента в Турция живеят около 4 млн. бежанци.

През март 2016 г. ЕС и Турция подписаха споразумение, което предвижда мерки за намаляване на потока от нелегални мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан. Тази схема е създадена за намаляване на миграционния поток към Европа: бежанците имат възможност да подадат легално заявление за убежище от територията на Турция. Бежанците, бягащи от войната в собствените си държави, а не икономическите мигранти, които се опитват да проникнат нелегално в Европа, страните от ЕС са готови да приемат и да им окажат подкрепа. През април 2016 г. започна изпълнението на това споразумение.