Сътрудничеството между Европа и Китай за намаляване на емисиите, които затоплят климата, ще бъде "решаващо". Това обяви френският президент Еманюел Макрон, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп подаде документи за оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщава "Ройтерс".

Ходът на САЩ е първата формална стъпка в едногодишния процес за излизане от глобалния пакт за борба с климатичните промени, част от по-широката стратегия на Тръмп за намаляване на регулациите върху американската индустрия.

САЩ се изтеглят официално от Парижкото споразумение за климата

САЩ се изтеглят официално от Парижкото споразумение за климата

Формалният процес започна

Но това идва в момент, когато учени и много правителства по света настояват за бързи действия, за да се избегне най-лошото въздействие на глобалното затопляне.

Китай и Франция обещаха на тазгодишната среща на страните членки на Г-20 да "актуализират" приноса си срещу климатичните промени над сегашните, за да отразят "тяхната най-висока възможна амбиция".

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. насърчава страните да поемат по-големи обещания, ако са в състояние да го направят.

Изказвайки се в Шанхай по време на голям търговски панаир, непосредствено след програмна реч на китайския президент Си Цзинпин, Макрон заяви, че ангажиментите за климата трябва да бъдат засилени.

"Ако искаме да спазим Парижкото споразумение, ще трябва през следващата година да засилим ангажиментите си за намаляване на емисиите и трябва да потвърдим нови ангажименти за 2030 и 2050 г.", подчерта френският държавен глава.

"Сътрудничеството между Китай и Европейския съюз в това отношение е решаващо", добави Макрон, допълвайки: "Следващата година трябва колективно да изпълним задачата."

Говорейки пред журналисти по-рано служител на френското президентство изрази съжаление относно действията на САЩ, като заяви, че Макрон и Си Цзинпин отново са потвърдили ангажимента си към Парижкото споразумение.

"Съжаляваме за това и това само прави френско-китайското партньорство по въпросите на климата и биоразнообразието по-необходимо", изтъкнал служителят, който е пожелал да остане анонимен.

Макрон и Си трябва да проведат официална среща в Пекин утре (сряда).

Китай има за цел емисиите му да достигнат пик до 2030 г. и да увеличи дела на неизкопаемите горива в общия си енергиен микс до 20% до края на следващото десетилетие, увеличение от 15 процента през 2020 г.

САЩ е първата държава, която обяви, че ще се оттегли от споразумението, но 10 други страни не успяха да го ратифицират, включително Турция, Иран и Ирак.