Еманюел Макрон ще обяви кандидатурата си за президентските избори през следващите часове чрез "Писмо до французите". Това се очаква да стане утре, според информация на le monde.

Еманюел Макрон води кампания от дълго време", казва Яник Жадо."Трябва да проведем голям демократичен дебат в нашата страна, защото изборът, който трябва да направим през 2022 г. относно климатичното биоразнообразие, селското стопанство, социалната несправедливост, е абсолютно съществен избор за французите", смята той.

В очакване на официалното обявяване на кандидатурата премиерът Жан Кастекс обясни контурите на плана за устойчивост, който правителството на Франция ще въведе по отношение на последиците от войната в Украйна върху френската икономика, който той обяви пред депутатите във вторник."Мандатът, даден от президента на правителството, е да защитава нашите съграждани и френската икономика ", каза министър-редседателят.

"Кризата, през която преминаваме, не е съвсем същата като здравната криза, с нейните икономически последици: все пак бих ви напомнил, че загубихме 8 пункта от брутния вътрешен продукт през 2020 г. с кризата Covid-19", продължи той.

Жан Кастекс подчерта, че правителството е в процес на идентифициране на засегнатите сектори, като се позовава по-специално на "авиационното строителство, селското стопанство" , "също въздушния транспорт, космоса и автомобилната индустрия" .Жан Кастекс бе попитан за обявяването на кандидатурата на Еманюел Макрон, но отговори лаконично: "Не потвърждавам нищо".

Макрон се кандидатира за втори мандат през март

Макрон се кандидатира за втори мандат през март

Стартира кампанията си с предизборен митинг в Марсилия