Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че няма да обуславя бъдещата продажба на френско оръжие на Египет с човешките права, тъй като не искал да отслаби способността на Кайро да противодейства на тероризма в региона, предаде "Ройтерс".

"Няма да обуславям въпросите на отбраната и икономическото сътрудничество с тези разногласия (във връзка с правата на човека)", коментира Макрон по време на съвместна пресконференция с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, след като двамата държавни глави разговаряха в Елисейския дворец.

"По-ефективно е да има политика на взискателен диалог, отколкото бойкот, който само би намалил ефективността на един от нашите партньори в борбата срещу тероризма", добави той.

По-рано днес Франция посрещна Сиси с кавалерийски парад по улиците на Париж.

Сиси и Макрон са разговаряли за борбата с тероризма, конфликта в Либия и други регионални въпроси на фона на критиките на правозащитни организации заради репресиите на египетския президент спрямо инакомислещите.

Над 20 правозащитни организации заклеймиха в съвместно изявление стратегическото партньорство на Франция с Египет, тъй като северноафриканската страна "злоупотребява с антитеррористичното законодателство, за да изкорени законната работа в полза на правата на човека и да потиска всички мирни несъгласия в страната".

Сиси ръководи най-големите репресии срещу критици в Египет през последните десетилетия, хвърляйки в затвора хиляди ислямисти заедно с продемократични активисти, отнемайки свободите, спечелени по време на Арабската пролет през 2011 г., заглушавайки критиците и налагайки драконовски правила върху правозащитните организации.

Франция разглежда Египет и неговия лидер като крепост срещу ислямистки екстремисти в Синайския полуостров и Либия.